Header

Header

zondag 18 mei 2014

citroencurd meringue taartjes zonder ei, melk en noten

Citroen merengue taartje, eivrij, melkvrij, notenvrij

Deze taartjes zijn echt lekker. Met een bodem van bastogne koekkruimels, citroencurd als vulling en een zacht meringue toefje bovenop is het echt genieten van zoet en zuur tegelijk! Je hebt wel een ovengrill nodig voor het 'blakeren' van de merengue, maar die zit wel op de meeste ovens tegenwoordig.



Ingrediënten voor 4 taartjes:

Voor de bodem:
200 gr bastogne koeken
75 gr plantaardige boter (Wajang of AH plantaardige margarine)

Voor de citroencurd:
1 citroen
45 gr suiker
1 tl no-egg met 3 tl water vermengd (vervangt 1 ei)
30 plantaardige boter (Wajang of AH plantaardige margarine)

Voor de merengue:
45 gr no-egg
1/2 ts vanille essence
34 gr poedersuiker
80 ml ijskoud water
5 gr donkere bastersuiker
3 gr pectine (te koop in poedervorm bij de Jumbo)


Bereidingswijze:

Maak als eerste de bodem. Doe de koekjes in een grote plastic zak (of twee voor de zekerheid) en sla ze met bijvoorbeeld een deegroller in kruimels (erg leuk werk!). Smelt vervolgens de boter in een pannetje en meng de kruimels met de gesmolten boter. Druk dit mengsel vervolgens in een paar vormpjes en zet ze weg in de koelkast om op te stijven terwijl jij de citroencurd maakt.

Maak de citroen grondig schoon en rasp vervolgens het gele van de schil af met een fijne rasp. Pers vervolgens de citroen uit.
Breng water aan de kook in een klein pannetje en hang daar een kommetje boven (au bain marie).
Meng de boter met de suiker ongeveer 30 seconden. Voeg vervolgens het no-egg mengsel toe en meng goed.
Dit mengsel moet 5 tot 10 minuten au bain marie verwarmd worden. Roer af en toe even. Het is klaar als de citroencurd niet terugvloeit als je er een lepel of iets dergelijks doorheen haalt. Haal het mengsel van het vuur en roer eventueel de citroenschil-rasp er doorheen. Vervolgens kan de curd in de taartje geschept worden. Doe niet teveel erin. Zet de taartjes weer in de koelkast zodat ze goed op kunnen stijven. Ondertussen kun je de merengue maken.

Verwarm de grill nu voor, hij moet zo heet mogelijk.

Meng de no-egg en de pectine goed door elkaar en voeg vervolgens het koude water toe. Mix voor 5 minuten op volle snelheid (hiervoor is een keukenmachine toch wel echt heel handig). Na deze 5 minuten kun je de suikers en de vanille toevoegen. Mix hierna nog 5 minuten op volle snelheid, het volume zal heel veel toenemen! Spuit de merengue op de taartjes, je kunt het er natuurlijk ook gewoon op scheppen.

Het is de bedoeling dat de merengue een dun krokant laagje krijg en wat bruin wordt in de grill. Dat bruin worden is deze keer helaas niet helemaal gelukt, nog maar wat heter dus die grill!
De taartjes mogen er absoluut niet lang in, omdat dan alles weer smelt. Daarom moet de grill zo heet mogelijk, zodat je zo kort mogelijk de taartjes verwarmd. 1 minuut moet meer dan voldoende zijn.

En dan zijn te taartjes klaar! Hmmm..

Groetjes,
Geartsje

Dit recept is eivrij, lactosevrij en notenvrij. Het is niet glutenvrij en ook niet suikervrij.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten