Header

Header

woensdag 23 april 2014

Verse Petit Fours zonder ei, melk en noten

petit fours, eivrij, lactosevrij en notenvrij

Superleuk voor een middagje kletsen met vriendinnen, een high tea of als lekker hapje voor je visite! Het zijn echte schatjes, heel lekker (wel erg zoet) en je kunt heerlijk creatief aan de slag met glazuur!



Dit is geen geschikt hapje om 'even snel' in elkaar te 'flansen', het kost echt wel wat tijd.

Ingrediënten:

Voor de plaatcake:
230 g bloem
3 tl bakpoeder
1 tl baksoda
1 tl azijn
170 g basterdsuiker
50 cc zonnebloem olie
250 cc water
1 tl. vanille essence

Siroop:
100 g suiker
120 ml warm water
60 ml sterke drank (ik heb Malibu gebruikt, daar zit een lekker kokos smaakje aan)

Vulling en decoratie:

Botercrème:
55 g zachte plantaardige boter (wajang, AH plantaardige margarine)
10 ml water of sojamelk
klein drupje vanille-essence
110 g poedersuiker

320 g abrikozenjam
kleurstof
glazuur waar je mee kunt schrijven (poedersuiker met een beetje water, het moet erg dik zijn)
            Vloeibaar fondant (optioneel)
            600 g suiker
            125 g lichte maïsmoutstroop
            360 ml water

Bereidingswijze:
Voor de cake: meng alle ingrediënten glad met een mixer en giet dit mengsel op een bakplaat die bekleed is (ook de randen!) met bakpapier. Ik heb een uitschuifbare bakplaat gebruikt van 30 x 40 cm, deze kun je verstellen, maar de breedte (30 cm) blijft gelijk. In 25 minuten gaar bakken op 170 graden heteluchtoven of 185 graden bij een elektrische oven, gasoven stand 4. Zoals altijd bij cake moet een prikker er schoon weer uit komen, dan is hij gaar.
Als de cake uit de oven komt, hem meteen omdraaien en het bakpapier verwijderen. Laten afkoelen op een rooster.

Het is handig om de cake een dag van tevoren te maken, dan is hij beter te bewerken.

Maak nu de siroop door de suiker op te lossen in het warme water en er vervolgens de drank aan toe te voegen.
Maak ook het abrikozenglazuur door de jam samen met twee eetlepels water te verhitten en hem vervolgens de zeven zodat er geen klontjes meer in zitten.

Maak de botercrème. Mix de zachte boter tot hij romig is. Voeg het water of de melk toe en de vanille en mix tot dit is opgenomen. voeg vervolgens de poedersuiker toe en mix dit op de laagste stand door de crème. Mix niet te snel, want dan krijg je luchtbellen en heb je je haar vol poedersuiker.

Snijdt de cake netjes in een rechthoek door de korsten te verwijderen en vervolgens in twee gelijke helften.
Bestrijk een royaal met de siroop en vervolgens met het abrikozenglazuur. Leg de andere helft van de cake erop en bestrijk ook deze met siroop en abrikozenglazuur. Het bovenste laagje abrikozenglazuur moet heel dun!
Bestrijk vervolgens de bovenkant met een dun laagje botercrème.

Snijdt nu de cake in repen die allemaal even breed zijn (bij mij was  2,5 cm handig). Leg de repen op een bakplaat met bakpapier en zet dit minimaal 15 minuten in de koelkast.

Snijdt nu de repen in blokjes. Het mooiste is ze vierkant te maken (heb ik niet zo precies gedaan en ik wou dat ik dat wel zo gedaan had) dus gebruik dezelfde maat als die je gebruikt hebt bij het snijden van de repen.

Officieel hoor je petit fours met een laagje vloeibaar fondant te overgieten, dit heb ik niet gedaan, omdat ik de ingrediënten voor het fondant niet in huis had. Wil je dit wel, doe het dan zo:

Maak het vloeibare fondant (http://www.leerwiki.nl/Zelf_fondant_maken) .

Zet alle petit fours op een rooster met daaronder een bakplaat en giet het fondant over de cakejes.  Laat de fondant 20 minuten uitharden.

Maak nu glazuur. Dit moet een beetje op gevoel en het moet zo dik zijn dat het niet uitloopt als je er mee tekent of schrijft. Doe dus elke keer een heel klein beetje water bij de poedersuiker. Houd er ook rekening mee dat je (als je dat wilt) het ook nog moet kleuren met vloeistof en dat verdunt ook. Om te spuiten gebruik ik altijd ziplock bags (verkrijgbaar bij action), daar knip ik een heel klein hoekje uit zodat je hele mooie dunne lijntjes krijgt.

Nu kun je aan de slag met de versiering! Ik vond het er al gauw heel leuk uitzien met een simpel lijntje en een paar stipjes, je kunt heerlijk creatief aan de slag in ieder geval!

Het is nogal een verhaal geworden zie ik! Succes!


Groetjes,
Geartsje

Deze taart is eivrij, melkvrij en notenvrij. Niet gluten- en suikervrij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten