Header

Header

maandag 21 april 2014

Heerlijke Appel Bramen kruimeltaart zonder ei, melk en noten



Appel-Bramen kruimeltaart

Vandaag heb ik deze heerlijke taart gemaakt voor een traktatie. Het jammere daaraan is dat ik hem zelf dus nog niet mag proeven. Dat is wel erg moeilijk, hij ziet er zo lekker uit! 


Ik gebruik in de custard geen ei, maar no-egg. Dat is een plantaardige eivervanger in poedervorm, heel handig in gebruik en verkrijgbaar bij de natuurwinkel en bij de Tuinen (http://www.detuinen.nl/orgran-no-egg.html/). Als vervanging voor de slagroom gebruik ik soya slagroom. Dat is in bijna alle wat grotere supermarkten wel te krijgen bij de verse zuivelproducten.

Ingrediënten:

Voor het deeg (kruimel en bodem):
500 g bloem
380 g boter in blokjes en koud
250 g suiker (gewone kristalsuiker of lichte basterdsuiker)
1 tl bakpoeder
1 tl baksoda
1tl azijn
beetje zout

Vulling:
250 ml slagroom (Alpro Soya)
50 g suiker (kristal)
of 3 tl no-egg eivervanger met 4 tl water 
eetlepel bloem
1 vanillestokje of wat vanilleessence
4 grote jonagold appels
400 g bramen


Bereiding:

Deeg:
Doe de bloem, de helft van de boter, suiker en het zout in een grote kom mix tot een kruimelig deeg ontstaat. Doe hier een derde van in een aparte kom en zet dit in de koelkast tot je het nodig hebt.
Voeg de rest van de boter, het bakpoeder, de baksoda en het azijn bij het kruimeldeeg en mix tot een samenhangend deeg ontstaat. Zet dit een half uur in de koelkast.

Vulling:
Als je het vanillestokje gebruikt; Snij het open en haal het merg eruit. Doe de room in een pannetje en voeg hier het merg en het stokje bij. Als je essence gebruikt, doe dit dan bij de room in het pannetje en verwarm het.
Meng de no-egg met het water en vervolgens met 50 g suiker en een eetlepel bloem.
Voeg het roommengsel bij het eidooier mengsel en meng het goed. Doe vervolgens dit mengsel weer in het pannetje en verwarm het al roerend tot het wat ingedikt is. Haal het van de verwarmingsbron en laat even staan tot je het nodig hebt, niet in de koelkast dan wordt het te pudding-achtig om nog goed te kunnen mengen met het fruit.
Snij de appels in kleine blokjes, voeg de bramen toe en giet vervolgens de custardroom over het fruit heen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een bakvorm (groot, 28 cm). Bekleed de bodem en randen met deeg. Doe de vulling erin en bestrooi met het kruimeldeeg.

Bak de taart voor 45 minuten.

Ook leuk (en makkelijk) om te doen is deze taart in een cocotte te maken! Dan hoeft er uiteraard geen deeg op de bodem en tegen de zijkanten maar kan het fruitmengsel zo in de cocotte gedaan worden. Wat kruimeldeeg eroverheen voor 25 minuten in de oven op 180 graden et voilà!




Deze taart is eivrij, lactosevrij en notenvrij. Hij is niet glutenvrij en ook niet suikervrij.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten